Nunta este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante și frumoase evenimente din viața unui cuplu, iar în România, acest moment este marcat de o serie de tradiții și obiceiuri care au fost transmise din generație în generație. Aceste tradiții îmbogățesc și dau culoare sărbătorii, aducând o notă de autenticitate și emoție în sufletele mirilor și a invitaților. În acest articol, vom explora cele mai cunoscute și îndrăgite tradiții și obiceiuri românești de nuntă, care continuă să fie păstrate și respectate în diferite zone ale țării.
1. Tradiții și obiceiuri înainte de nuntă
În perioada premergătoare nuntii, viitorii miri se pregătesc pentru marele eveniment prin respectarea anumitor tradiții și obiceiuri care marchează începutul vieții lor împreună.
Petitul
Conform tradiției, înainte de a-și cere iubita în căsătorie, viitorul mire merge acasă la părinții acesteia (de obicei, însoțit de unul dintre părinți sau un frate) pentru a le cere mâna fetei și binecuvântarea de a se căsători. După ce obține acordul lor, el îi va oferi iubitei inelul de logodnă, urmând să stabilească data nuntii și să înceapă organizarea propriu-zisă.
Pregătirea zestrei
Un alt obicei înainte de nuntă, care încă se mai păstrează în zonele rurale ale țării, este pregătirea zestrei mirilor. În trecut, zestrele erau un simbol al statutului social al familiei: cu cât familia era mai înstărită, cu atât zestrea era mai bogată. În general, în lada de zestre se pun tot felul de lucruri utile în casă, astfel încât tinerii căsătoriți să aibă tot ce le trebuie după nuntă: lenjerii de pat brodate, prosoape, pături, țesături de tot felul, veselă, tacâmuri și chiar și aparate electrocasnice.
Ploconul nașilor
Un alt obicei important înainte de nuntă este ca viitorii miri să le facă un cadou nașilor aleși. În mod tradițional, ploconul le era oferit acestora în ziua în care logodnicii mergeau la ei cu propunerea de a le fi nași. În zilele noastre, cadoul poate fi oferit înainte de nuntă, în ziua nuntii sau chiar și după, în funcție de înțelegerea pe care o au finii și nașii. Ploconul este ales în funcție de posibilitățile fiecărui cuplu și, în general, constă în lucruri pentru casă (un set de pahare de cristal, un set de prosoape și halate personalizate, poate chiar și un aparat electrocasnic).
2. Tradiții și obiceiuri în ziua nuntii
Ziua nunții este plină de tradiții și obiceiuri care marchează momentul împlinirii visului oricărui cuplu – să devină soț și soție. Aceste tradiții și obiceiuri sunt cele care dau culoare și farmec acestui eveniment special.
Bărbieritul mirelui
În dimineața nunții, la casa mirelui, există obiceiul ca acesta să fie proaspăt bărbierit și aranjat de către cavalerul de onoare sau de un prieten apropiat. Momentul marchează maturizarea lui și trecerea la statutul de bărbat căsătorit. După această pregătire, mirele porneste cu alaiul de nuntă către casa miresei, de unde o va lua pentru a merge spre biserică.
Gătitul miresei
La rândul ei, mireasa este ajutată de domnișoarele de onoare și de nașă să se îmbrace în rochia de mireasa și să se pregătească pentru ziua cea mare. Acestea o ajută cu machiajul și coafura, iar la final îi prind voalul. După ce este gata, mireasa merge la mire, care o vede pentru prima dată în rochia albă, iar apoi se duce la nași pentru a le prinde cocardele în piept.
Hora miresei
Un obicei care nu se mai ține la nunțile de la oraș, dar care încă se respectă în zonele rurale, hora miresei se joacă înainte de plecarea mirilor, a nașilor și a celorlalți invitați către biserică, de regulă în fața casei.
Turta miresei
Tot înainte de plecarea la biserică, la finalul horei, nașa rupe turta deasupra capului miresei și le-o împarte celor prezenți. Tradiția spune că toți cei care mănâncă din turta vor avea parte de noroc și de prosperitate.
Aruncarea orezului
La ieșirea din biserică, invitații obișnuiesc să arunce cu boabe de orez în miri, un ritual despre care se spune că este aducător de noroc.
Tradiții și obiceiuri în timpul nuntii
Petrecerea de nunta este, de asemenea, presărată cu o serie de tradiții și obiceiuri care aduc bucurie și distracție atât mirilor, cât și invitaților.
Primirea invitaților
După încheierea ceremoniei religioase, nuntașii se îndreaptă spre locul unde urmează să se desfășoare petrecerea. De obicei, mirii, părinții lor și nașii ajung mai devreme și îi întâmpină pe invitați cu șampanie, ciocnind un pahar cu fiecare în parte.
Valsul mirilor
Primul moment al petrecerii de nuntă este valsul mirilor, pe care, de regulă, cei doi îl pregătesc din timp, uneori cu luni înainte. În general, aceștia aleg să danseze pe melodia lor preferată. La finalul valsului, mirii îi invită pe ceilalți nuntași la dans.
Furatul miresei
Furatul miresei este, probabil, cel mai cunoscut obicei de nunta și unul dintre momentele distractive ale serii, pentru că mirele trebuie să negocieze intens pentru a-și răscumpăra soția. De regulă, el trebuie să onoreze cerințele celor care i-au luat mireasa pentru ca aceștia să i-o aducă înapoi.
Aruncarea buchetului
O altă tradiție cunoscută nu doar în România, ci și în multe alte țări, este aruncarea buchetului miresei. Aceasta va aduna pe ringul de dans toate fetele nemăritate de la nunta și va arunca buchetul peste cap. Se spune că norocoasa care va prinde buchetul se va mărita în scurt timp.
Aruncarea jartierei
Tradiția este respectată și în cazul mirelui, care îi adună pe burlacii prezenți la nuntă într-un loc. Diferența este că acesta aruncă jartiera miresei. Tradiția spune că cel care o prinde are șanse mari să se însoare în următoarea perioadă.
Voalul miresei și înlocuirea cu basma
Un ultim obicei care se ține, în general, spre finalul petrecerii de nuntă este cel legat de voalul miresei, pe care nașa i-l dă jos, înlocuindu-l cu o basma, care marchează trecerea de la domnișoară la statutul de femeie măritată.
4. Tradiții și obiceiuri după nunta
După nunta, mirii mai au de respectat câteva tradiții și obiceiuri care marchează începutul vieții lor de căsătoriți.
Trecerea pragului
După ce mirii se întorc acasă după nunta, mirele trebuie să o ia în brațe pe mireasă și să o treacă pragul casei, acest gest fiind un simbol al uniunii lor și o promisiune că își vor purta întotdeauna de grijă unul altuia.
Ciorba de potroace
A doua zi după nunta, rudele și apropiații cuplului se adună acasă la miri sau la părinții lor pentru a mânca ciorba de potroace. Preparatul ar trebui să fie gătit de soție, pentru a demonstra că este o gospodină desăvârșită.
Scosul la biserică
Scosul la biserică este, de fapt, o slujbă de binecuvântare care are loc la o săptămână de la nunta cuplului, când cei doi merg cu nașii la biserică pentru ca preotul să le citească o rugăciune și să se roage pentru uniunea lor.
5. Superstiții legate de nunta
Pe lângă tradițiile și obiceiurile care marchează nunta, au apărut și o serie de superstiții care au ca scop aducerea norocului și ferirea de ghinion în viața de căsătoriți.
Purtarea perlelor la nunta
Se spune că purtarea perlelor la nunta poartă ghinion și că îi va aduce numai suferință miresei. Așadar, este recomandat ca mireasa să evite bijuteriile cu perle în ziua cea mare.
Scăparea buchetului din mâna miresei
O altă superstiție spune că mireasa care scapă din mână buchetul va divorța de soțul ei mai devreme sau mai târziu.
Căsătoria în luna mai
O tradiție strămoșească spune că nu este recomandat ca mirii să se căsătorească în luna mai, pentru că mariajul lor se va termina la fel de repede cum se scutură florile de primăvară.
Privitul în urmă
După ce iese din casă și pornește spre biserică, mireasa nu trebuie să privească în urma ei, pentru că acesta ar fi un semn rău pentru căsnicie; același lucru este valabil și la ieșirea din biserică, după slujba religioasă.
Ruperea lumânărilor
Un alt lucru aducător de ghinion este ruperea lumânărilor în timpul cununiei religioase, semn că ceva rău i se va întâmpla unuia dintre miri.
Pierderea verighetelor
Ghinion aduce și pierderea verighetelor sau uitarea lor acasă în ziua nunții.
Întâlnirea miresei cu o altă mireasă
Ghinion aduce și întâlnirea miresei cu o altă mireasă în ziua nunții.
Purtarea a patru elemente
Pentru a avea noroc în viață și pentru a fi fericită în căsnicie, mireasa trebuie să poarte în ziua nunții ceva nou, ceva vechi, ceva albastru și ceva împrumutat.
Alaiul de nuntă însoțit de lăutari
O altă superstiție spune că alaiul de nuntă trebuie însoțit de lăutari, pentru că zgomotul făcut de aceștia alungă spiritele rele.
Căsătoria într-o zi ploioasă
Nu în ultimul rând, se spune că cei care se căsătoresc într-o zi ploioasă vor avea parte de o viată îmbelșugată.
Indiferent dacă sunteți sau nu tradiționaliști, important este ca nunta voastră să iasă așa cum vă doriți și să aveți parte de cele mai frumoase amintiri alături de cei dragi!