Una dintre cele mai vizitate si cautate zone din Romania din perspectiva obiectivelor turistice este zona cunoscuta sub denumirea de Defileul Dunarii sau Clisura Dunarii. Indiferent daca vrei sa descoperi pentru prima data aceasta zona unicat din Romania ori daca iti doresti sa revii aici dupa ce ai descoperit un loc minunat pentru a te bucura de natura si de peisaje, agentia de turism Avraam Travel iti propune un itinerariu foarte atractiv care se va derula pe durata a patru zile.
Elemente de atractivitate in Clisura Dunarii
Zona cunoscuta sub numele de Defileul Dunarii este portiunea cea mai ingusta a Dunarii pe teritoriul Romaniei, avand chiar si latimea de 230 de metri. Din acest motiv apele fluviului au de multe ori aspect involburat si regiunea mai este numita inclusiv Cazanele Dunarii. Atractivitatea acestei zone este data de peretii verticali de calcar avand inaltimi de zeci de metri, dar si de peisajul foarte spectaculos reprezentat de Dunarea care a sapat in masivul calcaros.
Nu doar relieful atrage numerosi turisti in Clisura Dunarii. Biodiversitatea completeaza atractivitatea reliefului, iar elementele de istorie si cultura intregesc motivele pentru care merita sa vizitezi aceasta zona a Romaniei. Pestera Ponicova si una dintre primele pesteri cartate din Europa, si anume Pestera Veterani, sunt doua atractii care nu trebuie ratate.
De asemenea, placa comemorativa a Imparatului Traian realizata in urma victoriei avute de catre Imperiul Roman, placa numita Tabula Traiana este un punct de atractie. Sculptura in perete a Capului lui Decebal se adauga la obiectivele de vazut, dar si Manastirea Mraconia. In plus nu trebuie sa uitam de plimbarile cu barca pe Dunare, plimbari care pot oferi o perspectiva minunata asupra Dunarii in zona denumita Cazanele Dunarii. Pasionatii de drumetii au posibilitatea de a parcurge numeroase trasee turistice marcate in aceasta zona.
Itinerariul propus de excursia in Clisura Dunarii
Toti aceia care isi doresc sa viziteze Clisura Dunarii alaturi de agentia de turism Avraam Travel se pot bucura de o excursie de patru zile. Prima zi se parcurge traseul Bucuresti – Pitesti – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orsova. Odata ajunsi la Drobeta Turnu Severin se intra in zona Clisurii Dunarii si se ajunge la Golful Dubova. Turistii vor avea parte aici de o croaziera pe Dunare si de timp alocat pentru a vizita obiective precum Cazanele Mici, Cazanele Mari, Tabula Traiana, Chipul lui Decebal, Manastirea Mraconia, Pestera Veterani sau Pestera Ponicova.
Dupa croaziera pe Dunare se viziteaza Manastirea Sf. Ana din localitatea Orsova si apoi urmeaza cazarea pentru prima seara. A doua zi itinerariul ne duce la morile de apa de la Eftimie Murgu, in Cheile Rudariei, la Izbucul si Cascada Bigar, dar si cu trenul pe prima cale ferata montana din tara noastra pe ruta Anina-Oravita.
Ziua trei inseamna o drumetie usoara la Ochiul Bei si Cascada Beusnita. Traseul continua spre Podul lui Dumnezeu din Ponoarele. Ultima zi a excursiei ne duce la Manastirea Tismana, la Targu Jiu pentru a admira operele lui Brancusi, iar apoi la Pestera Polovragi. Drumul de intoarcere spre Bucuresti trece prin Ramnicu Valcea si Horezu.