O lectie de educatie financiara pe care ne-au dat-o toti parintii: sa strangem bani la pusculita. Au stiut ca ne va prinde bine o pusculita, pentru a invata despre valoarea banilor, pentru a cunoaste satisfactia ca ne-am cumparat singuri hainute pentru copii sau jucarii.
In acelasi timp, pusculita era un mod sigur de a se asigura ca nu cheltuiam aiurea banii primiti.
Si nu era la moda ca parintii sa ofere copiilor bani in schimbul unor activitati casnice. Cu toate acestea, copiii aveau mai mereu pusculita plina.
Cum? Vizitele bunicilor, colindele de Craciun, Sorcova si toate celelalte traditii de Sarbatori. Pusculita se umplea in cateva zile cu ajutorul parintilor, a bunicilor, a unchilor si a celorlalte rude pe care le vizitam. Apoi, in grupuri mici, colindam si vecinii.
Majoritatea locuiam in aceleasi orase cu bunicii si celelalte rude. Acum, insa, tinerii migreaza din orasele natale spre orasele-centre universitare, unde se si stabilesc. Ori, pleaca in strainatate.
Nu mai exista relatiile de prietenie de familie – parintii de astazi lucreaza prea mult pentru a avea timp sa cultive si astfel de relatii. Iar rudele vin foarte rar in vizita.
In acelasi timp, nici parintii nu mai incurajeaza copiiii sa invete colinde si sa mearga sa ureze rudele si prietenii. Cat despre colindatul vecinilor din bloc nici nu se mai pune problema.
Astfel, pusculita copilului chiar are de suferit. Fara motivatie si fara sa vada castigul efectiv acumulat in pusculita, copilul pierde sansa invatarii conceptului de economisire.
Ce pot face parintii? Pot stabili o serie de activitati domestice pe care le pot remunera saptamanal: sa puna sau sa stranga masa, sa ajute la curatenia saptamanala, sa scoata rufele din masina de spalat si sa le intinda, sa duca gunoiul etc. Aceasta sugestie de educatie financiara pentru copii nu este recomandata pentru a recompensa notele.
Si sigur vei reusi sa motivezi copilul daca ii oferi o pusculita atractiva.
Studiile arata ca femeile au mai multe tentatii de a cheltui banii decat au barbatii, acestea cheltuind sume destul de mari pe haine, pantofi si accesorii. Pe langa aceasta informatie, care probabil nu iti aduce nimic nou, a fost demonstrat si ca femeile iau foarte multe decizii financiare in casa, ceea ce le adauga un plus de responsabilitate.
Pentru a veni in ajutor femeilor, cercetatorii au conceput 10 modalitati de gestiona cheltuielile si de a forma obiceiuri care pot face lucrurile mai usoare.
Probabil ca si tu ai obiceiuri pe care ti-ai dori sa le schimbi sau pe care ti-ai dori sa le imbunatatesti pentru a-ti fi mai usor. Este important sa te ocupi de acest aspect, astfel incat, fetita ta sa vada in tine exemplul pe care tu iti doresti ca ea sa il urmeze. Nu te speria daca exista greseli si nu iti dori sa fie totul perfect. Acest lucru poate pune presiune asupra ta si asupra fetitei tale si poate sa va impiedice din a va atinge obiectivele.
Iata cele 10 lucruri pe care este bine sa i le spui fetei tale:
1. Invat-o sa evite cumparaturile impulsive.
Atunci cand cea mica se afla intr-un moment de impulsivitate, nu va mai gandi foarte mult decizia de a cumpara un lucru. Ceea ce poti sa o inveti este sa isi puna 3 intrebari care sa o ajute sa ia o decizie corecta, aratandu-i propriul exemplu. Iata cele 3 intrebari:
Chiar am nevoie de acest lucru?
Este un lucru care sa imi foloseasca pe termen lung?
Achizitionarea acelui lucru ma impiedica sa imi ating obictivele financiare?
2. Asigura-te ca este atenta la capcana reducerilor
Sa cumperi lucruri la reducere nu inseamna neaparat un lucru bun. Acele oferte 1+1 gratis sunt si ele o capcana. In loc sa te axezi pe cantitate, poti investi in ceva calitativ. Astfel, cea mica invata sa puna accent pe calitatea unui produs si nu pe cantitate.
Educatia financiara pentru copiii de 14-18 ani. Ce trebuie sa stie despre bani pana la aceasta varsta
„Explica-mi ce sunt banii!”- Trucuri pentru educatia financiara a copilului tau
3. Sa nu uite de resursele de acasa.
Organizeaza-ti acasa, intr-un dulap sau sifonier, tot ceea ce detii si este folosibil, pentru ca atunci cand constati ca ai o nevoie, sa te uiti sa vezi daca nu cumva tu deja detii acel produs si nu mai este necesar sa cumperi inca unul. De foarte multe ori ni se intampla sa cumparam lucruri pe care deja le avem, iar acest lucru nu este unul tocmai un obicei pozitiv pe care cea mica sa il imprumute.
4. Arata-i cum sa foloseasca punctele de cumparaturi in avantajul ei.
Tuturor ne plac punctele de cumparaturi adunate de-a lungul timpului care ne permit sa achizitionam produse doar pe baza lor. Desi aceasta este o metoda de a economisi, putem cadea in capcana cumparaturilor in exces in ideea de a acumula cat mai multe puncte.
Cel mai recomandat este sa te folosesti de aceste puncte intr-un mod organizat astfel incat sa te asigur ca nu cheltui mai mult decat este necesar si ca in acelasi timp strangi si punctele necesare pentru anumite produse mai speciale care „costa” mai multe puncte.
In acest mod, fetita ta invata noi trucuri de a economisi si bani si puncte si de a le folosi intr-un mod inteligent.
5. Cum sa se foloseasca de ceea ce are in sifonier.
De multe ori ni se intampla sa spunem ca nu mai avem nimic de imbracat, ceea ce stim si noi ca este fals, doar ca uneori uitam ce haine avem si nu ne gandim la toate felurile in care le putem combina.
O metoda pe care o poti transmite si fetei tale este sa isi scoata toate hainele din sifonier si sa le intinda pe pat. Dupa acest lucru, poate sa incerce sa le combine in foarte multe feluri, astfel incat sa obtina tinute noi, pe care nu le-a incercat pana acum, fara sa cheltuie bani pe alte haine.
6. Sfatuieste-o sa inceapa sa tina o evidenta a cheltuielilor.
Atunci cand tii evidenta, iti este mai usor sa iti gestionezi cheltuielile si sa iei decizii. Incepi chiar tu sa faci acest lucru, implicand-o si pe cea mica, astfel incat aceasta sa isi insuseasca acest obicei.
Prin aceasta metoda poti identifica si care sunt problemele care intervin in mod repetat si care te impiedica sa iti atingi obiectivele lunare.
7. Invat-o sa nu se bazeze pe ceilalti.
Este important ca cea mica sa stie ca independenta financiara este una dintre formele libertatii spre care trebuie sa aspire. Nu va putea fi independenta financiar foarte curand, dar acest lucru nu este o problema. Cel mai important este ca imediat ce aceasta isi poate permite independenta financiara, sa treaca la actiune.
Ai grija ca aceasta sa fie constienta de capcana in care cad foarte multe femei si anume, aceea a dependentei financiare de partener. Nu este de dorit ca cea mica sa ia aceasta optiune in considerare.
Materia scolara care il va ajuta pe copil sa castige mai multi bani
Afaceri pentru copii. 10 idei de afaceri pentru adolescentii care vor sa-si castige usor banii
8. Arata-i ca poate gasi alternative.
Atunci cand indentifici un obicei nociv, incearca sa gasesti alternative. Asa, cea mica vede ca desi gresim, putem sa ne dam seama, sa ne oprim si sa facem oricand altceva.
9. Asigura-te ca stie ca banii nu aduc fericirea.
Achizitionarea diverselor produse poate aduce o fericire superficiala si temporara. Insa pe termen lung, iti poate afecta bugetul. Este important sa o inveti pe cea mica sa isi cantareasca bine optiunile, astfel incat sa nu se lase dusa de val si sa nu mai ia in considerare consecintele.
10. Explica-i ca poate sa se rasfete din cand in cand.
O data ce bugetul iti permite, poti sa iti faci lunar cate un mic cadou, o recompensa de care sa te bucuri. Daca simti ca bugetul nu iti permite, atunci e momentul sa economisesti pentru a-ti permite sa te rasfeti din cand in cand.
Cea mica poate sa invete, astfel, ca poate sa isi cumpere si lucruri pe care si le doreste, nu doar de care are neaparata nevoie si despre economisire.
Nu uita ca tu esti exemplul cel mai bun pentru fetita ta si ca aceste lucruri trebuie aplicate mai intai de tine, apoi de ea.