Manichiura de mireasa

Unghiile casante – cum sa remediezi problema

Unghiile casante pot avea cauze foarte diferite. Spectrul variaza de la deficiente de vitamine si diferite boli pana la contactul cu solventi sau alcalii. Uneori, unghiile fragile si aschiate apar fara un motiv aparent. In functie de tipul de „ruptura a unghiei”, medicii fac diferenta intre onicoschiza (aschii lamelare) si onicorexie (aschii fibroase longitudinale). Exista anumite cauze comune si optiuni de tratament pentru unghiile fragile si despre ingrijirea unghiilor.

In spatele unghiilor fragile se afla deficit de nutrienti, detergenti, forta mecanica, diverse boli. Deficientele nutritionale ce pot face ca unghiile sa devina casante sunt lipsa calciului sau a diferitelor vitamine (A, B, C, biotina sau acid folic). Cand unghiile devin fragile, in functie de cauza, de exemplu, o alimentatie echilibrata, purtarea manusilor la spalarea vaselor sau manipularea agentilor de curatare, utilizarea lacurilor sau cremelor speciale de unghii, tratarea unei boli de baza, sunt elemente esentiale in tratarea si ingrijirea acestora.Unghiile casante – cum sa remediezi problema

Unghiile fragile nu numai ca arata neatragatoare si sunt enervante – de exemplu atunci cand raman blocate pe propriul pulover tricotat. Ele pot indica, de asemenea, o deficienta nutritionala sau o boala (grava). Cauzele frecvente ale unghiilor casante sunt:

  • Substante chimice: Contactul frecvent cu substante chimice, cum ar fi sapunurile, sapunul de vase, detergentii sau agentul de indepartare a lacului de unghii poate cauza unghii casante.
  • Ingrijire incorecta: Daca se pileaza grosier unghiile sau sunt apasate cu un unghiera, se poate deteriora structura unghiei. In plus, unghiile artificiale si o manichiura cu culori de gel pot inmuia stratul cornos si il pot fragiliza.
  • Boli de piele: Uneori, unghiile fragile pot fi urmarite pana la o boala de piele, cum ar fi ciuperca unghiilor, psoriazisul, eczema sau lichenul plan (lichen plan; o boala inflamatorie a pielii cu noduli rosiatici, mancarimi).
  • Tulburari tiroidiene: atat o tiroida subactiva ( hipotiroidism ) cat si o glanda paratiroida subactiva (hipoparatiroidism) pot fi responsabile pentru unghiile fragile.
  • Alte boli ale sistemului endocrin: Sunt, de asemenea, o posibila cauza a unghiilor casante. Acest lucru este valabil mai ales daca exista alte simptome, cum ar fi parul subret , epuizare generala, oboseala usoara, transpiratie, inima accelerata, modificari ale greutatii si tensiunii arteriale sau pielea uscata.
  • Poliartrita reumatoida (poliartrita cronica): Poliartrita reumatoida este o boala inflamatorie cronica a articulatiilor si cea mai comuna forma de boala reumatica. Poate provoca, printre altele, unghii terne, casante, tulburari de crestere a unghiilor si mici sangerari sub unghii.
  • Citostatice (agenti chimioterapeutici): Aceste substante active inhiba cresterea celulelor care se inmultesc rapid. Sunt utilizate in principal in terapia cancerului. Un posibil efect secundar al acestei chimioterapii ar putea fi unghiile subtiri si casante.

Pe langa cauzele mentionate mai sus, unele deficiente de nutrienti pot fi si motivul unghiilor casante. O cantitate insuficienta de anumite minerale sau vitamine poate duce la fragilizarea unghiilor. Motivul pentru unghiile casante poate fi o deficienta de calciu. Daca exista crapaturi la colturile gurii (ragade), paloare , oboseala, zgomot in urechi si/sau dureri de cap , poate fi cauza anemia prin deficit de fier (anemie feripriva). Este recomandata ingrijirea unghiilor cu kit de unghii de pe acest site si a intregului organism!

Comments are closed.

Pin It