In societatea contemporana realizarea unei cladiri inca din faza de proiect implica utilizarea de tehnici computationale si de programe software dedicate. Acest lucru faciliteaza foarte mult etapele specifice, dar in acelasi timp diminueaza semnificativ riscul aparitiei erorilor inca din etapa de proiectare. Exista mai multe programe asistate de computer care pot fi folosite in cazul proiectarii cladirilor sau imobilelor.
Lider de piata si cel mai folosit astfel de program este fara doar si poate AutoCAD-ul. Vorbim despre o aplicatie software realizata de catre Autodesk. De-a lungul timpului au fost aduse inaintea utilizatorilor diferite versiuni ale AutoCAD. Cea mai recenta versiune este varianta de AutoCAD 2023. Aceasta propune anumite seturi de unelte si functionalitati imbunatatite pentru a face proiectarea 2D si 3D mai eficienta si mai intuitiva.
Avantajele versiunii AutoCAD 2023
Daca te numeri printre utilizatorii de AutoCAD, dar pana in acest moment nu ai apelat la cea mai noua versiune a acestei aplicatii software, trebuie spus ca versiunea 2023 inseamna anumite beneficii. In primul rand merita amintit faptul ca utilizatorii vor putea beneficia de functii personalizate pentru fiecare domeniu in care este folosit acest program asistat de computer.
De asemenea vorbim despre o accesibilitate foarte ridicata la toate instrumentele si functiile specializate pentru fiecare proiect in parte. Accesibilitatea poate fi facuta din orice locatie si in orice moment al zilei de catre utilizatorii care au acces la un anumit proiect. Pentru a avea acces la datele si informatiile proiectului se folosesc aplicatiile de tip web si cele de tip mobile.
Un alt avantaj important adus de versiunea AutoCAD 2023 este cel referitor la automatizarea numeroaselor procese repetitive care se pot regasi in etapa de proiectare. Automatizarea se datoreaza posibilitatii de a folosi diferite instrumente inteligente si simboluri pentru faza de proiectare. De asemenea, tot in privinta automatizarii trebuie subliniata optiunea de a amplasa diferite obiecte specifice proiectului pe mai multe layere.
Automatizarea acestei versiuni vizeaza inclusiv adnotarile de tip text realizate pe desenele fiecarui proiect. In cele din urma merita amintite seturile de unelte care ofera posibilitatea de a intocmi in mod automat listele cu cantitati necesare pentru implementarea proiectului, dar si posibilitatea de a defini proprietatile.
Noile seturi de unelte propuse de versiunea AutoCAD 2023
Toate avantajele propuse de cea mai recent lansata versiune de AutoCAD se bazeaza pe anumite seturi de unelte nou implementate. Intre acestea trebuie enumerate seturile de unelte My Insights, Markup Import & Markup Assist si LISP API pentru AutoCAD web. Cu ajutorul My Insights utilizatorii primesc acces la diferite sugestii si indicatii in etapa de proiectare. Aceste sugestii si indicatii sunt afisate in cadrul ferestrelor de tip pop-up care apar pe display-ul computer-ului. Tot cu ajutorul My Insights unele dintre procesele repetitive sunt automatizate in mod eficient.
Markup Import & Markup Assist inseamna un set de functii care faciliteaza importul observatiilor si al comentariilor venite din partea utilizatorilor pornind de la un desen intocmit cu ajutorul AutoCAD 2023. Observatiile si comentariile respective sunt importante prin intermediul unor fisiere PDF sau a unor imagini. Pentru a intelege respectivele fisiere se apeleaza la tehnologia OCR. Setul de functii LISP API pentru AutoCAD web sustine procesarea imaginilor si a textelor prin generarea unui layer nou. Acest set de functii ofera utilizator posibilitatea de a apela la functii de tip LISP pentru versiunea web a acestei aplicatii software.
Aceasta noua versiune de AutoCAD propune si anumite upgrade-uri pentru unelte si functii regasite in versiunile precedente ale aplicatiei software. Seturile de unelte care beneficiaza de upgrade-uri sunt Architecture, Mechanical, Electrical, MEP, MAP 3D, Plant 3D, Raster Design, dar si functiile Count, Trace, Floating Windows sau Sheet set manager.