Cifrele vorbesc despre peste 1 miliard de oameni care la nivelul intregului glob sufera de diferite afectiuni neurologice. Indiferent daca vorbim despre persoane diagnosticate cu Alzheimer, Parkinson, scleroza multipla, migrene, epilepsii, accidente vasculare cerebrale sau alte infectii ale sistemului nervos, numarul de pacienti care sunt afectati de astfel de diagnostice este foarte mare. Tocmai din acest motiv este foarte importanta preventia in cazul afectiunilor neurologice.
Persoanele care manifesta anumite simptome pot primi recomandarea din partea medicului pentru o consultatie neurologie Bucuresti sau pot alege sa se programeze singuri pentru o astfel de consultatie de specialitate.
Ce presupune o consultatie neurologica?
Consultatia neurologica este efectuata doar de catre un medic specialist intr-un centru medical sau intr-un cabinet medical adecvat pentru astfel de proceduri. Prima etapa in consultatia neurologica o reprezinta discutia dintre medic si pacient. Pacientului ii este solicitat sa relateze medicului care sunt simptomele care l-au facut sa simta neliniste si care l-au motivat sa apeleze la respectivul control neurologic.
Ulterior medicul va trece la examinarea starii de sanatate a pacientului. In acest sens medicul va examina anumite aspecte esentiale in neurologie. Printre aceste aspecte regasim nervii fetei si ai gatului, existenta tonsului muscular, prezenta mobilitatii la nivel muscular, echilibrul si reflexele manifestate de pacient la anumiti stimuli, dar si alte aspecte precum simturile, memoria, vorbirea, limbajul, puterea de concentrare si abilitatile cognitive ale pacientului.
Consultatia neurologica poate presupune inclusiv anumite investigatii suplimentare pentru a se lamuri asupra diagnosticului. Investigatiile suplimentare implica seturi de analize mai complexe precum efectuarea de tomografii computerizate, imagini de rezonanta magnetica, punctii lombare sau electroencefalograma si electromiograma. Toate aceste etape pot fi efectuate intr-un centru medical specializat in neurologie Bucuresti.
Semne care pot indica nevoia consultatiei neurologice
Chiar daca multe dintre simptomele sau indiciile care se pot manifesta in cazul problemelor neurologice sunt adesea confundate sau ignorate, trebuie subliniata importanta consultatiei neurologice in fazele incipiente la aparitia anumitor semne. Exista diferite astfel de semne si simptome, iar cele mai importante astfel de indicii cuprind stari de ameteala si de lesin frecvente, slabiciune la nivel muscular, insomnii sau tulburari de somn, tulburari de memorie, dar si dureri de cap bruste sau dureri de cap severe care se agraveaza.
Tot in randul simptomelor care te pot convinge sa te programezi pentru o consultatie neurologica putem enumera caderea pleoapei unilateral sau bilateral, tulburari de vorbire prin dificultati in a controla limba, buzele sau in formularea de idei coerente, dureri la nivelul membrelor, a spatelui sau a gatului, dar si dureri faciale sau o sensbilitate mare la curent. Mersul instabil, dificultati in coordonarea miscarilor, miscari necontrolate la nivelul bratelor si al capului, dar si deficiente de ordin vizual, toate acestea pot fi semne care sa indice nevoia de a apela la servicii de neurologie Bucuresti.
In masura in care resimti una dintre aceste simptome sau chiar mai multe, este indicat sa te programezi cat mai curand la o consultatie neurologica. Un diagnostic specializat te poate ajuta sa stii exact daca este vreo problema.