Numeroase sunt studiile care arata ca activitatea fizica are o multime de efecte benefice asupra sanatatii. Toti specialistii din domeniul sanatatii ne indeamna sa facem sport cat mai des. Conform specialistilor, sportul reprezinta un izvor nesecat de sanatate. Numerosi suntem cei care il practicam sau ne dorim sa il practicam insa stim prea putine lucruri despre beneficiile sportului pentru sanatate. Vi le spunem noi chiar acum.
Sportul ne protejeaza inima si arterele
Inima este un muschi care functioneaza asemeni unei pompe, se contracta si se relaxeaza (sistola si diastola) pentru a face astfel incat sangele si oxigenul sa circule in mod adecvat. Inima se poate intari datorita activitatii fizice care contribuie la dilatarea arterelor, reducand riscul de depunere al depozitelor de colesterol pe peretii vaselor de sange. Mai tonica si mai puternica prin intermediul unei activitati fizice, oboseste mult mai greu.
Un sport bun pentru inima este un exercitiu de anduranta lung si regulat. Spre exemplu cele efecuate pe banda de alergat sunt recomandate pentru protejarea inimii si arterelor. Ciclismul, inotul sau drumetiile sunt in egala masura activitati fizice pentru inima.
Sportul ne mentine in forma
O masa msuculara importanta este insotita de cheltuieli energetice mai ridicate. Intarindu-ne muschii, sportul contribuie la stimularea metabolismului de baza pentru a ne asigura functiile vitale. Un sport adaptat ne permite sa ne mentinem in forma, evitam luarea in greutate, mai ales in perioadele de schimbari hormonale (adolescenta, sarcina, menopauza) si sa ne pastram in forma zi de zi.
HIIT reduce nivelul de masa grasa, stimuleaza metabolismul de baza si favorizeaza pierderea in greutate. Drept urmare, este interesant sa aliem intarirea musculara la o intensitate ridicata pentru a evita unele boli precum diabetul.
Sportul reduce durerile de spate
Pozitiile nepotrivite din viata de zi cu zi, traseele cotidiene, ne afecteaza spatele si provoaca dureri musculare, fara vreo patologie aparenta. O lipsa de tonus muscular si muschi prea rigizi favorizeaza tensiunile. O mai buna suplete musculara si articulara precum si o mai buna postura provoaca o diminuare sistematica a durerilor, conferind bunastarea.
Pilates, gimnastica si Yoga reechilibreaza forta musculara si invata corpul sa foloseasca muschii potriviti pentru a trata zona sensibila si dureroasa.
Sportul ne pastreaza tonusul musucular
Incepand cu varsta de 30 de ani, tesutul muscular sufera o degenerescenta progresiva, aproximativ 3-8% pe deceniu, cu o accelerare incepand cu varsta de 50 de ani si, la 70 de ani ne-am pierdut jumatate din masa musuculara in detrimental tesutului adipos. Intarirea musculara ne permite sa luptam impotriva degenerescentei vaselor si muschilor, pastrand eficienta miscarilor functionale, cele care ne sunt necesare in viata de zi cu zi. Pilates, fitball sau exercitii pe banda de alergat ne permit sa ne amelioram forta si rezistenta, anduranta musculara. Daca esti interesat de cum se foloseste cu adevarat o banda de alergat, un site complet un gasesti asemenea informatii este acesta.
Sportul reduce riscul aparitiei cancerului la san
Activitatea fizica a devenit un atuu in prevenirea cancerului la san dar si pentru cele care sunt in curs de tratare. Acest tip de cancer se afla in stransa legatura cu sedentaritatea. Regland excesul de masa de grasimea intra-abdominala, glicemia si productia de insulina, sportul reduce in mod considerabil riscul dezvoltarii de celule canceroase. In ziua de azi, sportul este considerat o ingrijire suport, sprijinita de rezultate stiintifice probante.
Sportul reduce stresul si este ideal pentru spirit
Chiar daca femeile din ziua de azi afiseaza un nivel de stres mai ridicat decat barbatii, practicarea unei activitati fizice permite reducerea presiunii si contrarea efectelor nefaste. Obisnuind fiziologic organismul sa gestioneze stresul (tensiune, secretii hormonale) si sa se relaxeze, activitatea fizica ne permite sa ne relaxam, sa ne adaptam si sa ne recuperam cu mai mare usurinta in urma presiunilor exercitate de viata de zi cu zi. In fata anxietatii, actioneaza asemeni unui medicament, secretand endorfine, faimosii hormoni ai fericirii care favorizeaza sentimentul de bunastare.
Sportul reduce riscurile pelvi-perineale
O femeie din cinci sufera de scurgeri urinare (in special intre 55-59 de ani). Varsta, nasterile, unele boli si practicarea unui sport traumatizant pot fi cauza. O practica sportiva mai blanda si adaptata permite intarirea muschilor profunzi ai bazinului, perineului, reducand riscul de scurgeri urinare. Unele activitati mai intense pot fragiliza perineul si, in acest caz, trebuie sa practici o intarire a muschilor profunzi pentru a contra aceste efecte.
Exista numeroase practici blande, bazate pe respiratie precum metoda Pilates pentru a lucra in profunzime muschii abdominali.
Dupa cum vezi, beneficiile sportului sunt multiple, ar trebui sa incepi si tu sa practici un sport.